29 Aralık 2011 Perşembe

Pasif ve Dışlayıcı Laiklik - ABD, Fransa ve Türkiye (Emin Özellikle sana!)

Ülkemizde "din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması" olarak tariflenen laiklik, dinin siyaset sahnesindeki etkisinin her zaman hissedilmesinden dolayı tartışmalı bir başlık olagelmiştir. Bireysel ve toplumsal hayatın dinin ve siyasetin etki ve egemenlik alanlarından uzaklaştırılması ihtiyacı dünyadaki ülkelerin çoğunluğunda laiklik formülüyle çözülmüştür. Ancak uygulamadaki farklılıklar nedeniyle laiklik siyaset bilimcilerin daimi bir tartışma konusu olmuştur.

Ahmet T. Kuru, laik devletlerin dine yönelik politikalarındaki ayrılıkları ABD, Fransa ve Türkiye'deki uygulamalar üzerinden inceliyor. Laiklikle ilgili politikaların şekillenmesinde etkili olan ideolojik mücadelenin tarihi koşullar altında belirlendiğini aktaran yazar, dine toleranslı "pasif laiklik" ve dini kamusal alandan dışlayan "dışlayıcı laiklik"i karşılaştırıyor. Kuru, Amerika'da dine hoşgörülü devlet politikaları ile Fransa ve Türkiye'de kısıtlayıcı politikaların belirleyici olduğu karşılaştırmalı siyaset analiziyle laiklikle ilgili çalışmalara önemli bir katkı sunuyor.

YAZAR HAKKINDA

Ahmet T. Kuru: San Diego Eyalet Üniversitesi, Siyaset Bilimi Bölümü'nde Doçent'tir. Columbia Üniversitesi'nde Prof. Alfred Stepan'ın Demokrasi, Hoşgörü ve Din Araştırmaları Merkezi'nde başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş ve postdoktora çalışması yapmıştır. Washington Üniversitesi'nde savunduğu doktora tezi Amerikan Siyaset Bilimi Derneği'nin Din ve Politika Şubesi'nce yılın en iyi tezi seçilmiştir. Bu kitabın İngilizcesi, Society for Scientific Study of Religion tarafından yılın kitabı seçilmiştir. Alfred Stepan ile birlikte editörlüğünü yaptığı Democracy, Islam, and Secularism in Turkey adlı kitap 2012'de Columbia University Press tarafından basılacaktır.


Yayın Evi: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları


Kitap ile ilgili Eleştiri
: Ahmet T. Kuru

http://www.bisav.org.tr/yayinlar.aspx?module=makale&menuID=3_3&yayintipid=3&yayinid=39&makaleid=734

2 yorum:

  1. Benim yazıyla kısmi bir ilişkisi olsa da gündemde bu konunun etkileri sürerken laiklik üzerine okunabilecek güzel bir kitapa benziyor. ABD'nin pasif, Türkiye ve Fransa'nın dışlayıcı laikliğe sahip olması yorumu bile ben de bir öngörü oluşturdu.

    Bu arada Reis girdi mi tam giriyorsun bloga...

    Teşekkürler,
    Emin

    YanıtlaSil
  2. Guns,germs and steel belgeselini dün izledim. Jared Diamond güzel bir teori kurmuş. Bu belgeseli izleyebiliriz, zira kitabı 600 sayfa. Üzerine tartışalabilecek,düşünülebilecek bir belgesel. DÜnya tarihi kitabını okumadık, bari şu belgeselle dünya tarihinin nasıl şekillendiğini ve başlıktaki faktörlerin günümüz dünyasını nasıl oluşturduğunu görelim.

    Youtube'dan ya da torrent ile indirerek izleyebilirsiniz.Youtube'a Türkçe çeviriside yüklenmiş. Tüfek,miktop ve çelik yazdığınızda çıkacaktır.Yaklaşık üç saat.

    Vesselam

    YanıtlaSil